Vores historie

Sananda Solaris mission er at komme tilbage til teatrets rødder og den græske tragedies måde at påvirke publikum og verden på. Grækerne arbejdede med teatret som en renselsesproces, hvor teatrets største opgave var katharsis. Alle tilstede i kunsten, medvirkende som tilskuere skulle føres ind i og gennem denne renselse.

 

”Ved at påvirke og lade sig påvirke og dermed åbne op for den udveksling, skete der simpelthen en kemisk og mental proces, hvor man bagefter forlod den fælles oplevelse som fysisk sundere og mentalt mere afklarede individer”, forklarer Sananda Solaris. Om det var gråd eller latter gjorde ingen særlig forskel. ”Hvad er kunst eller for den sags skyld livet værd, hvis vi ikke tillader at lade os påvirke eller selv påvirke andre?”, spørger Solaris. For hende er teatrets sande opgave at påvirke. Det kræver så også, at publikum tillader at lade sig påvirke og turde give udtryk for den oplevelse de får.  

”Det at tillade en påvirkning afføder jo en reaktion, som så igen afføder en aktion. Dermed opstår der en synergi og et fællesskab. Et nødvendigt erkendt og udtalt fællesskab, defineret ved at sige ja og dernæst udleve og gennemleve en fælles renselse”, fortæller Sananda Solaris.

Katharsis eller kollektiv renselsesproces er som en rød tråd gennem Teater Solaris’ forestillinger.

 

Teatrets tidligere produktioner og resultater

13 Oder til Maria

Den oratoriske opera ”13 Oder til Maria” fra 2014, hvor Heinz Walter Florin skrev musikken og Sananda Solaris skrev libretto og instruerede, skildrer en kvindes kamp for at komme tilbage til livet - ført og guidet af sin kærlighed til den guddommelige eksistens. Forestillingen kaster lys over Maria skikkelsen i et nutidigt og historisk perspektiv og inddrager de gamle modergudinders karaktertræk, som har overlevet i Maria skikkelsen.

 

Verdens største operamagasin, ”Das Opernglas”, sammenlignede ”13 Oder til Maria” med middelalderens mysteriespil og betragtede forestillingen som en kvindelig udgave af Parsifal. Forestillingen blev bl.a. opført i Roskilde Domkirke. Om ”13 Oder til Maria” har Sananda Solaris selv sagt, at oderne handler om en indre rejse; om at turde tage et kig ind i en egne svære lidelser. ”Gennem dette møde erkendes de mest utilgivelige fejltagelser og med hjælpen fra Maria, er det muligt at komme gennem disse smertefulde erkendelser, og evnen til at elske genskabes.”

 

Brønden

Med forestillingen ”Brønden” fra 2014 dykkede Sananda Solaris endnu dybere ned i sindets mørkeste afkroge ved at skildre en psykotisk kvinde rejse ud af tågerne og ind i klarhedens barske sandhed. Et vigtigt mål med forestillingen var at skabe større forståelse for psykisk sygdom for dermed at forhindre isolation og i sidste ende redde liv. I forbindelse med arbejdet med forestillingen var teatret derfor i tæt kontakt med både pårørende og sundhedspersonale, som arbejder med psykisk syge i det daglige. ”Brønden” turnerede med stor succes i både Danmark og Grønland og havde Nukaka Coster-Waldau og Josef W Nielsen i hovedrollerne.

 

Under Uvidenhedens Mørke

I samarbejde med det grønlandske Inuit Teatret skabte Teater Solaris dette store musikdramatiske epos om den grønlandske sjæl, baseret på Villads Villadsens digt ”Qasapis sidste dage.” ”Under Uvidenhedens Mørke” har turneret i Danmark, Grønland og Italien og blev i november 2017 forsidestof i italienske aviser, efter at vundet en meget prestigefyldt publikumspris, som uddeles af Spazio Teatro NO’HMA i Milano og uddeles til teatre og teaterstykker, som udforsker menneskelige værdier.

 

Cellen

I juni 2017 havde Teater Solaris premiere på ”Cellen”, hvor vi følger en PTSD-ramt soldat henover en aften, hvor han er på vej til veterantræf. Soldaten har været passivt vidne til tortur og i løbet af forestillingen kommer vi dybere og dybere ind i de hændelser, der førte til hans hjemsendelse og diagnose. “Cellen” bliver genopsat 2018 februar Frederiksberg Slot i samarbejde med Forsvaret og Danmarks Veteraner.

På premiere dagen har der til alle produktonerne været menneske fyldte markeds pladser på Godset og en lang række af events, teater musik og boder har tilsammen hvert år været Skjoldunge festival. En borger indraget festival hvor folk fra erhversskoler, efterskoler. højskoler, asylcentre og diverse foreninger fra   hele Danmark har deltaget.

Forsoningsteater

Der er mere på vej fra det kunstneriske kraftcenter i Lejre Kommune i 2018. ”Brønden” og ”Cellen” er en del af trilogien ”Stedbørn”, der handler om mennesker, som har begået utilgivelige handlinger. I ”Brønden”, som er en moderne Medea fortælling, slår moderen sine to børn ihjel, mens en dansk soldat er passivt vidne til tortur i ”Cellen”. Tredje og sidste del, "#Metoo-også mig?"  får premiere 2021 og sætter fokus på #Metoo bevægelsen. Med trilogien ønsker Teater Solaris at stille det helt centrale spørgsmål, om disse mennesker kan tilgives for deres handlinger?

 

Sananda Solaris kalder trilogien for en slags forsoningsteater. ”Vi rækker ud til publikum efter hver forestilling for at gøre en forskel, efter vi har ført publikum ned i en heftig konfrontation med det allermest hemmelige, det mest uhyggelige og vores indre dæmoners afskyelige skrig. Det sted vi så sjældent tør kigge hen. Vi har oplevet stor succes med delingerne efter forestillingerne, og publikum har bagefter skrevet til os og fortalt om den enorme forskel de her fortællinger gør for dem.”

 

Det er derfor helt naturligt for Teater Solaris at arbejde med FN’s 17 verdensmål, som jo lige netop bl.a. handler om at sikre sunde liv og trivsel for alle i alle aldre, styrke alle kvinders og pigers rettigheder, fremme fredelige og rummelige samfund, styrke adgang til retssystemer for alle, og opbygge effektive, ansvarlige og inkluderende institutioner på alle niveauer af samfundet.

A valuable collaboration 

Teater Solaris is produced in collaboration with Sonnerupgaard Manor House

Social media

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Address

Tølløsevej 53, 4330 Hvalsø

Denmark