top of page

Vores historie

Teater Solaris blev grundlagt af Sananda Solaris i samarbejde med Sonnerupgaard Gods i 2013. I de efterfølgende år, blev der skabt en række produktioner, som har turneret nationalt og internationalt, vundet priser og været forsidestof på flere af verdens største medier.

I 2020 gik Teater Solaris ind i en ny fase, hvor vi udvidede vores horisont. Sara Vilslev trådte ind som producent og scenograf, Mark Ludvig Henriksen som teaterchef og Sarah Diallo Bregnhardt som udviklingsleder. Således har teatret fået en ny struktur og fornyede målsætninger, der skal bringe Teater Solaris ind i sin næste målsætning.


Vores nye målsætning er at forbinde land og by, at skabe fællesskaber med musikteater-produktioner som tager udgangspunkt i en dyb og nytænkende tæt relation med publikum. Vores ambiton er at skabe storslåede oplevelser hvor sind og sjæl løftes til nye højder og uanede dybder.

At være et dannelsens teater hvor nye perspektiver opstår og udvides.

Denne målsætning bliver nu en realitet, hvor teatret tager den kommende produktion, "Tårnet", med på turne både på Sonnerupgaard Gods i Hvalsø og på de tre Københavnske Kulturhuse: Kulturhuset Indre By, UNION og Krudttønden, hvorfra teatrets sekretariat har fast hovedsæde.

Vores drøm er at være platform for de nye generationer af kunsnere. At være pladsen til de vilde hjerter og den ramme, som de i tryghed kan få lov at sprænge. Det første spadestil til dette er nu taget med vores udviklingsplatform, O-SPACE, og den tilhørende kulturfestival, EUPHORIA. Find nærmere informationer under vores igangværende aktiviteter under fanen, Nu.

Teatrets tidligere produktioner og resultater

Med stor succes har teatret turneret både nationalt og international; vundet priser og fået fantastiske anmeldelser. Vi har været forside stof på Die welt og modtaget stor ros i verdens største operamagasin: Das Opernglas.

 

Find omtale og anmeldelser under fanen, Presse, og uddybninger af produktionerne under Produktioner.

13 Oder til Maria

Den oratoriske opera ”13 Oder til Maria” fra 2014, hvor Heinz Walter Florin skrev musikken og Sananda Solaris skrev libretto og instruerede, skildrer en kvindes kamp for at komme tilbage til livet - ført og guidet af sin kærlighed til den guddommelige eksistens. Forestillingen kaster lys over Maria-skikkelsen i et nutidigt og historisk perspektiv og inddrager de gamle modergudinders karaktertræk, som har overlevet i Maria-skikkelsen.

Verdens største operamagasin, ”Das Opernglas”, sammenlignede ”13 Oder til Maria” med middelalderens mysteriespil og betragtede forestillingen som en kvindelig udgave af Parsifal. Forestillingen blev bl.a. opført i Roskilde Domkirke. Om ”13 Oder til Maria” har Sananda Solaris selv sagt, at oderne handler om en indre rejse; om at turde tage et kig ind i en egne svære lidelser. ”Gennem dette møde erkendes de mest utilgivelige fejltagelser og med hjælpen fra Maria, er det muligt at komme gennem disse smertefulde erkendelser, og evnen til at elske genskabes.

Brønden

Med forestillingen ”Brønden” fra 2014 dykkede Sananda Solaris endnu dybere ned i sindets mørkeste afkroge ved at skildre en psykotisk kvinde rejse ud af tågerne og ind i klarhedens barske sandhed. Et vigtigt mål med forestillingen var at skabe større forståelse for psykisk sygdom for dermed at forhindre isolation og i sidste ende redde liv. I forbindelse med arbejdet med forestillingen var teatret derfor i tæt kontakt med både pårørende og sundhedspersonale, som arbejder med psykisk syge i det daglige. ”Brønden” turnerede med stor succes i både Danmark og Grønland og havde Nukaka Coster-Waldau og Josef W Nielsen i hovedrollerne.

Under Uvidenhedens Mørke

I samarbejde med det grønlandske Inuit Teatret skabte Teater Solaris dette store musikdramatiske epos om den grønlandske sjæl, baseret på Villads Villadsens digt ”Qasapis sidste dage”. ”Under Uvidenhedens Mørke” har turneret i Danmark, Grønland og Italien og blev i november 2017 forsidestof i italienske aviser, efter at vundet en meget prestigefyldt publikumspris, som uddeles af Spazio Teatro NO’HMA i Milano og uddeles til teatre og teaterstykker, som udforsker menneskelige værdier.

Cellen

I juni 2017 havde Teater Solaris premiere på ”Cellen”, hvor vi følger en PTSD-ramt soldat henover en aften, hvor han er på vej til veterantræf. Soldaten har været passivt vidne til tortur og i løbet af forestillingen kommer vi dybere og dybere ind i de hændelser, der førte til hans hjemsendelse og diagnose. “Cellen” bliver genopsat 2018 februar Frederiksberg Slot i samarbejde med Forsvaret og Danmarks Veteraner.

Forsoningsteater

Der er mere på vej fra det kunstneriske kraftcenter i Lejre Kommune i 2021. ”Brønden” og ”Cellen” er en del af trilogien ”Stedbørn”, der handler om mennesker, som har begået utilgivelige handlinger. I ”Brønden”, som er en moderne Medea fortælling, slår moderen sine to børn ihjel, mens en dansk soldat er passivt vidne til tortur i ”Cellen”. Tredje og sidste del, "Tårnet"  får premiere sommeren 2021 og sætter fokus på #Metoo-bevægelsen. Med trilogien ønsker Teater Solaris at stille det helt centrale spørgsmål, om disse mennesker kan tilgives for deres handlinger?

Sananda Solaris kalder trilogien for en slags forsoningsteater. ”Vi rækker ud til publikum efter hver forestilling for at gøre en forskel, efter vi har ført publikum ned i en heftig konfrontation med det allermest hemmelige, det mest uhyggelige og vores indre dæmoners afskyelige skrig. Det sted vi så sjældent tør kigge hen. Vi har oplevet stor succes med delingerne efter forestillingerne, og publikum har bagefter skrevet til os og fortalt om den enorme forskel de her fortællinger gør for dem.”

Det er derfor helt naturligt for Teater Solaris at arbejde med FN’s 17 verdensmål, som jo lige netop bl.a. handler om at sikre sunde liv og trivsel for alle i alle aldre, styrke alle kvinders og pigers rettigheder, fremme fredelige og rummelige samfund, styrke adgang til retssystemer for alle, og opbygge effektive, ansvarlige og inkluderende institutioner på alle niveauer af samfundet.

bottom of page